marți, 20 noiembrie 2012

Amandine




Am trait tot timpul cu impresia, ca nu are cum se imi iasa o amandina mai buna ca la cofetarie...ca nu am cum sa reusesc sa reproduc o asemena prajitura...dar spre surprinderea mea a iesit chiar mai BUNA!!! Tocmai din acest motiv va incurajez sa o incercati, este super delicioasa si nici nu o sa stiti cum o sa dispara "miraculos" din tava, bucatica dupa bucatica..:)

Pentru blat aveti nevoie de:
- 6 oua mari
- 200 gr de zahar
- 40 ml de apa
- 40 ml de ulei
- 3 linguri de cacao
- 200 gr de faina
- un pliculet de praf de copt

Mai intai preincalzim cuptorul la 180 de grade. 
Separam  albusurile de galbenusuri; galbenusurile le frecam cu ulei asa ca la maioneza,dupa care batem albusurile spuma tare. In spuma obtinuta adaugam zaharul,apa, galbenusurile frecate cu ulei si amestecam cu o spatula /lingura de lemn(nu cu mixerul), de jos in sus, pana se incorporeaza albusurile.



Adaugam apoi cate putin din faina amestecata cu cacao si praful de copt.

Turnati aluatul intr-o tava tapetata cu unt si faina.


Dam tava la cuptor pt 30-35 min ,pana trece testul scobitorii.
Blatul se lasa la racit, dupa care se taie in doua.

Pentru siropul de zahar ars avem nevoie de:
- 500 ml de apa
- 250 gr de zahar
- 2 plicuri de cappucino 
- 2 fiole de rom





Intr-un vas punem la topit zaharul, cand zaharul este caramelizat, punem restul de apa, incalzita in prealabil. Chiar daca vi se  strange tot zaharul, nu este nimic, lasati siropul sa fiarba linistit si zaharul se va topi. Cand zaharul e topit, punem pliculetele de cappucino si romul. Luam siropul de pe foc si il lasam sa se raceasca.




Pentru crema aveti nevoie de:
- 3 galbenusuri
- 150 gr de zahar pudra vanilat
- 250 g unt
- 4 linguri de cacao
- esenta de rom




Crema este foarte simplu de facut, se amesteca untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, cu zaharul pudra, se mixeaza totul bine pana se dizolva zaharul, dupa care se adauga galbenusurile de oua si cacaoa.



Pentru glazura aveti nevoie de:
- 100g ciocolata neagra
- 50ml  frisca lichida
- o lingura dee miere
- o lingura de unt gr unt


Intr-o oala punem frisca, mierea si untul si le incalzim pana ajung la punctul de fierbere astfel incat untul sa fie topit si frisca fierbinte. Adaugam ciocolata, luam oala de pe foc si amestecam cu un tel pana avem o crema lucioasa si ciocolata topita.





Si am ajuns si la ansamblare, taiem blatul in doua parti egale(aveti grija sa fie racit complet),insiropam prima jumatate de blat cu jumatate din cantitatea de sirop de zahar ars, apoi punem crema de cacao. Peste crema punem al doilea blat, pe care il insiropam cu restul de sirop.


Adaugati la final glazura de ciocolata.


Prajitura trebuie sa stea la frigider 3-4 ore dupa care  o portionati patratele si mai incolo cred ca stim cu totii ce urmeaza....linsul pe degete...de buna ce este...pot sa va spun ca a meritat tot efotul...a fost de vis :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu