sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Tort de ciocolata




Astazi am sa va propun o reteta asa mai... pentru zilele in care avem nevoie de excese si rasfat. Reteta are la baza ciocolata, un ingredient perfect pentru starile despre care tocmai vorbeam. J
Dar ca sa ne consolam putin, va pot spune ca ciocolata este un aliment indragit de creier mai ales cea in concentratie mare de cacao in plus e benefica si inimii.
Astea fiind spuse eu zic sa Trecem la treaba !!

Pentru blat avem  nevoie de :
300g zahar
- 250g faina
- un pliculet praf de copt
- 85 g cacao
- 1 lingurita sare
- 3 oua
- 250 ml smantana
- 120g unt topit
- 250 ml cafea cu lapte 

Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si faina,apoi, in bolul de la mixer punem ouale, smantana, zaharul si untul topit. Le amestecam bine, 5 minute la viteza medie, apoi punem faina cernuta impreuna cu sarea, praful de copt si cacaua, amestecam bine. La final punem cafeaua cu lapte si amestecam pana avem o compozitie omogena.





Compozita o turnam in tava pregatita cu unt si faina. Coacem blatul  20-25 min sau pana trece testul scobitorii dupa care il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca la temperatura camerei.



si dupa coacere,


Pentru crema:
- 400g ciocolata neagra

- 200ml  frisca lichida
- 2 linguri miere
- 75 gr unt



Intr-o oala punem frisca, mierea si untul si le incalzim pana ajung la punctul de fierbere astfel incat untul sa fie topit si frisca fierbinte. Adaugam ciocolata, luam oala de pe foc si amestecam cu un tel pana avem o crema lucioasa si ciocolata topita.





Lasam atat crema cat si blatul sa se raceasca complet.
Dupa care urmeaza partea  cu ansamblatul, taiati blatul in doua parti egale, puneti jumatate din crema intre cele doua parti, iar restul cremei o folositi pentru imbracatul tortului.



La partea cu ornatul nu am fost f inspirata am presarat fulgi de ciocolata si arahide tocate.
Lasati-l peste noapte la frigider si degustati-l a doua zi.
Pot sa va spun ca a fost un tort deosebit, foarte apreciat de intreaga familie si destul de usor de facut.




2 comentarii: