marți, 19 martie 2013

Tort cu Crema de Ciocolata



Pentru o persoana care nu si-ar dori sa manance o prajitura scaldata in ciocolata, acest tort ar fi o mare provocare. Blatul cu ciocolata, crema fina de ciocolata ii determina pe multi sa uite de calorii si de tot felul de diete.


Pentru blat aveti nevoie de:

  • 6 oua
  • 180 g. zahar
  • 80 g. cacao
  • 80 g. faina
  • 1 lingurita praf de copt
Se amesteca galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana se dizolva zaharul si se obtine o crema de consistenta smantanii. Albusurile se bat cu restul de zahar. Se amesteca cele doua compozitii 
Se adauga, treptat, cacaoa cernuta impreuna cu faina si praful de copt si se amesteca totul usor.

 Aluatul se toarna intr-o forma  tapetata cu unt si faina,  si se coace in cuptorul preincalzit, la foc potrivit (175-180 grade C), 25-30 de minute.

 Blatul copt se lasa sa se raceasca putin apoi se scoate din forma sa. Se lasa sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.


Pentru siropul de zahar aveti nevoie de:
- 500 ml de apa
- 250 gr de zahar
- 2 plicuri de cappucino 
- 2 fiole de rom

Intr-un vas punem la topit zaharul, cand zaharul este caramelizat, punem restul de apa, incalzita in prealabil. Chiar daca vi se  strange tot zaharul, nu este nimic, lasati siropul sa fiarba linistit si zaharul se va topi. Cand zaharul e topit, punem pliculetele de cappucino si romul. Luam siropul de pe foc si il lasam sa se raceasca.



Pentru crema de ciocolata:

  •  300 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
  •  100 g. smantana (acra, de gatit)
  •  100 g. unt
  •  200 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida
Ciocolata pentru crema se rupe in bucatele si se pune sa se topeasca in bain-marie. 

Se da deoparte si se inglobeaza smantana, apoi se lasa sa se raceasca. Untul se bate spuma si se adauga cremei de ciocolata.

 Frisca se bate bine si se amesteca si ea cu crema de ciocolata.



Pentru glazura de ciocolata:

  • 100 g. ciocolata neagra 
  •  75 ml. lapte
  •  1 lingura frisca nebatuta (frisca lichida sau smantana pentru frisca)
  •  20 g. unt, taiat in cuburi
Se topeste ciocolata la bain-marie . Se pune intr-o craticioara separata laptele, frisca nebatuta si zaharul si se aduce la punctul de fierbere, amestecand usor. Se adauga untul taiat in bucatele si se amesteca continuu.
Se toarna apoi in ciocolata topita, amestecand pana cand amestecaul capata luciu.

Urmeaza ansamblatul tortului,blatul se taie pe orizontal in trei parti egale. Se insiropeaza fiecare blat, se imparte crema in trei parti; cu una se “unge” blatul de jos, cu cealalta cel intermediar si cu ultima se acopera tortul. Se lasa la frigider minim 2-3 ore sau peste noapte.


Si portionat,








Un comentariu: