sâmbătă, 25 mai 2013

Tort cu capsuni


Ne aflam in acea perioada a anului in care fructele vedeta sunt capsunile, care pe langa faptul ca sunt foarte gustoase sunt si foarte sanatoase. Datorita continului ridicat de vitamine, capsunile refac organismul dupa iarna  ,revitalizeaza organismul si intaresc sistemul imunitar. De altfel capsunile ne mentin pielea stralucitoare si radianta prin stimularea colagenului, responsabil pentru tineretea si fermitatea tenului.
Eu sper ca v-am convins sa consumati capsuni in aceasta perioada a anului si sa experimentati fel de fel de retete care sa aiba ca ingredient principal capsuna.

Ingrediente:

Pentru blat avem nevoie de:

  • 6 oua
  • 180 g. zahar
  • 60 g. cacao
  • 200 g. faina
  • 6 linguri de lapte
  • 1 pliculet de  praf de copt
Se amesteca galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si laptele caldut pana se dizolva zaharul si se obtine o crema de consistenta smantanii. Albusurile se bat cu restul de zahar. Se amesteca cele doua compozitii 
Se adauga, treptat, cacaoa cernuta impreuna cu faina si praful de copt si se amesteca totul usor.

 Aluatul se toarna intr-o forma  tapetata cu unt si faina,  si se coace in cuptorul preincalzit, la foc potrivit (175-180 grade C), 25-30 de minute.

 Blatul copt se lasa sa se raceasca putin apoi se scoate din forma sa. Se lasa sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.


Pentru crema avem nevoie:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g branza dulce
  • 800 g capsuni
  • 350 ml frisca lichida
  • 200 g zahar pudra
Se amesteca branza de vaci, cu branza mascarpone si  zaharul, cu ajutorul unui mixer pana se omogenizeaza foarte bine.Frisca lichida se bate spuma dupa care se incorporeaza in crema de branza.

La final se adauga capsunile taiate bucatele pe care le amestecam cu crema.(Inainte sa amestecam capsunile cu crema de branza si mascarpone oprim cateva linguri de crema alba pentru ornat tortul)

Astfel obtinem o minunata crema cu capsuni.

Pentru insiropat blatul eu am folosit siropul lasat de capsuni amestecat cu zahar.(aproximativ 300 ml)

Taiem blatul in trei straturi egale si incepem sa incorporam tortul.
 Insiropam primul blat si adaugam jumatate din crema.

La fel procedam si cu al doilea strat de blat si la final acoperim tortul cu crema alba oprita mai devreme . 

Ornam tortul dupa inspiratia fiecaruia...:)






2 comentarii: