duminică, 31 martie 2013

Eclere cu crema de vanilie



Ingrediente pentru aluat:
  • 125 ml apa
  • 125 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 150 gr faina
  • 1 praf de sare
  • 5 oua medii

Incepem cu pregatirea cocai pentru eclere astfel,punem la fiert apa cu laptele, adaugam untul si praful de sare si lasam totul sa fiarba pana se topeste untul.


 Adaugam apoi toata faina si amestecam energic pana se formeaza un aluat omogen.

Amestecam bine aluatul,timp de 2-3 minute, pentru a scoate cat mai multa umezeala din el,dupa care il transferam intr-un bol si-l lasam sa se racoreasca 2-3 minute pentru a incorpora ouale. Incorporam ouale in aluat, unul cate unul,amestecand cu un tel sau cu mixerul. Nu punem urmatorul ou pana nu-l incorporam pe precedentul.
Punem apoi aluatul intr-un pos si formam eclerele intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Eu am pregatit eclere atat lunguiete cat si rotunde.

Tava se introduce in cuptorul  incins, in partea superioara, unde este temperatura cea mai mare. Pentru nici un motiv nu deschideti usa cuptorului in primele 10-15 minute, altfel eclerele se vor prabusi.Dupa care scadem temperatura cuptorului la 180 de grade si mai coacem pentru inca 15 min,


Ingrediente pentru crema:
  • 500 ml lapte
  • 3 oua
  • 100 gr faina
  • 100 gr zahar
  • esenta de vanilie

Cat timp eclerele sunt la cuptor ne ocupam de pregatirea cremei. Punem laptele la foc impreuna cu esenta de vanilie si il lasam sa se incalzeasca. Separat amestecam  ouale cu zaharul si faina, le omogenizam bine si le adaugam peste laptele fierbinte.

 Amestecam continu cu un tel pana se ingroasa, daca amestecam temeinic vom avea o crema fina fara urme de cocoloase.


Lasam crema sa se raceasca , dupa care taiem eclerele pe lungime si le umplem cu crema de vanilie.

Pentru glazura:

  • 120 g ciocolata
  • 50 g unt
  • 4 linguri de lapte

Dupa ce am terminat de umplut eclerele ne apucam sa pregatim glazura. Topim ciocolata in baie marine dupa care adaugam untul si laptele. 
In glazura rezultata trecem eclerele pana la jumatete , apoi le asezam pe un platou sau o tava si sunt gata de savurat.



vineri, 22 martie 2013

Fasole verde cu piept de pui


Astazi va propun un preparat gustos si  foarte simplu de pregatit, pentru zilele din cursul saptamanii cand nu aveti timp si chef sa faceti prea multe cumparaturi si sa stati prea mult timp in bucatarie.
Daca tineti postul Pastelui nu trebuie decat sa scoateti pieptul de pui , inlocuiti untul cu ulei de floarea soarelui si veti avea pe masa o delicioasa mancare de fasole verde de post.

Ingrediente:

  • 700 g fasole verde congelata sau proaspata(in functie de sezon)
  • un piept de pui mare
  • 2 cepe mari
  • 3 catei de usturoi
  • 100 g pulpa de rosie
  • 1 lingura faina
  • unt
  • sare
  • o legatura de marar
Incingeti untul intr-o cratita si puneti la prajit pieptul de pui taiat cubulete.
Dupa ce se rumeneste frumos adaugam ceapa taiata marunt si usturoiul pisat. Lasam totul pe foc pana cand ceapa devine translucida si sa avem grija cu usturoiul sa nu se arda ca astfel devine amar.

Acum putem sa adaugam fasolea verde(daca este congelata o adaugam asa, nu o decongelam)
Amestecati, acoperiti cratita si lasati cateva minute, timp in care fasolea se decongeleaza si-si lasa apa. Dati focul mai mic si lasati sa fiarba circa 25-30 de minute sau pana cand carnea este bine patrunsa 
Dizolvati faina in putina apa rece si amestecati-o cu pulpa de rosii . Turnati peste fasole si pui si amestecati.


La final adaugam mararul tocat marunt.





marți, 19 martie 2013

Tort cu Crema de Ciocolata



Pentru o persoana care nu si-ar dori sa manance o prajitura scaldata in ciocolata, acest tort ar fi o mare provocare. Blatul cu ciocolata, crema fina de ciocolata ii determina pe multi sa uite de calorii si de tot felul de diete.


Pentru blat aveti nevoie de:

  • 6 oua
  • 180 g. zahar
  • 80 g. cacao
  • 80 g. faina
  • 1 lingurita praf de copt
Se amesteca galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana se dizolva zaharul si se obtine o crema de consistenta smantanii. Albusurile se bat cu restul de zahar. Se amesteca cele doua compozitii 
Se adauga, treptat, cacaoa cernuta impreuna cu faina si praful de copt si se amesteca totul usor.

 Aluatul se toarna intr-o forma  tapetata cu unt si faina,  si se coace in cuptorul preincalzit, la foc potrivit (175-180 grade C), 25-30 de minute.

 Blatul copt se lasa sa se raceasca putin apoi se scoate din forma sa. Se lasa sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.


Pentru siropul de zahar aveti nevoie de:
- 500 ml de apa
- 250 gr de zahar
- 2 plicuri de cappucino 
- 2 fiole de rom

Intr-un vas punem la topit zaharul, cand zaharul este caramelizat, punem restul de apa, incalzita in prealabil. Chiar daca vi se  strange tot zaharul, nu este nimic, lasati siropul sa fiarba linistit si zaharul se va topi. Cand zaharul e topit, punem pliculetele de cappucino si romul. Luam siropul de pe foc si il lasam sa se raceasca.



Pentru crema de ciocolata:

  •  300 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
  •  100 g. smantana (acra, de gatit)
  •  100 g. unt
  •  200 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida
Ciocolata pentru crema se rupe in bucatele si se pune sa se topeasca in bain-marie. 

Se da deoparte si se inglobeaza smantana, apoi se lasa sa se raceasca. Untul se bate spuma si se adauga cremei de ciocolata.

 Frisca se bate bine si se amesteca si ea cu crema de ciocolata.



Pentru glazura de ciocolata:

  • 100 g. ciocolata neagra 
  •  75 ml. lapte
  •  1 lingura frisca nebatuta (frisca lichida sau smantana pentru frisca)
  •  20 g. unt, taiat in cuburi
Se topeste ciocolata la bain-marie . Se pune intr-o craticioara separata laptele, frisca nebatuta si zaharul si se aduce la punctul de fierbere, amestecand usor. Se adauga untul taiat in bucatele si se amesteca continuu.
Se toarna apoi in ciocolata topita, amestecand pana cand amestecaul capata luciu.

Urmeaza ansamblatul tortului,blatul se taie pe orizontal in trei parti egale. Se insiropeaza fiecare blat, se imparte crema in trei parti; cu una se “unge” blatul de jos, cu cealalta cel intermediar si cu ultima se acopera tortul. Se lasa la frigider minim 2-3 ore sau peste noapte.


Si portionat,








duminică, 3 martie 2013

Cannelloni cu ragu


Etapele premergatoare acestui preparat, sunt sosul Ragu si sosul Bechamel...deci sa incepem cu ele:

Ingrediente Ragu:


  • 700 g carne tocata vita+porc
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • pasta de tomate
  • sare si piper
Se caleste ceapa pana devine aurie, dupa care se adauga putina apa si morcovul ras.


Se calesc impreuna dupa care se adauga carnea.
Se prajeste pana cand carnea isi schimba culoarea, apoi se adauga putina apa. Se tine pe foc in functie de cat de gros dorim sa fie, iar la final se adauga pasta de tomate. 

Ingrediente sosul alb Bechamel:

- 20 g de unt
- 2 linguri mari de faina
- lapte RECE (cat ia compozitia)

Se topeste untul, apoi se adauga treptat faina, ca sa nu faca cocoloase.

 Se adauga apoi laptele, amestecand continuu. Se condimenteaza cu sare si oregano. Se tine pe foc cca 5 min, pana se ingroasa.

 Cu toate ingredientele pregatite , urmeaza sa montam reteta finala la care mai avem nevoie de:

-un pachet de 250 g cannelloni
-100 g parmesan

Umplem canneloni cu pasta de ragu si ii asezam intr-un vas termorezistent tapetat cu unt.

Asezam un strat de cannelloni si deasupra punem sosul alb si  parmesanul.

La fel procedam si cu urmatorul strat.


Dam totul la cuptor pentru 30 min pana se rumeneste usor.


Si cam asa arata la final, preparatul meu, a iesit o masa super satioasa.





-