vineri, 12 aprilie 2013

Ciulama de ciuperci cu piept de curcan



Ingrediente:


  • 500 g ciuperci champignons;
  • 300 g piept de curcan (il puteti inlocui si cu piept de pui)
  • un morcov
  • o ceapa mare
  • 400 g smantana
  • o legatura de patrunjel
  • sare si piper
Intr-o cratita am pus o lingura de ulei si am adaugat ceapa tocata marunt si morcovul ras.Le-am lasat sa se inmoaie la foc mic , adaugand o ceasca de apa.


Pieptul de curcan taiat cubulete, l-am pus in cratita si l-am lasat sa se inabuse peste morcov si ceapa.

Intre timp am taiat ciupercile felii si le-am pus separat intr-o craticioara impreuna cu o lingura de ulei. Am pus peste ele doua , trei linguri de sos din cratita si am lasat sa dea in clocot.

Separat am amestecat faina cu putina apa rece si o lingura de amidon.


Am pus ciupercile cu sos in smantana pentru a-i creste temperatura si sa nu se branzeasca.



Am turnat smantana peste carne si le-am mai lasat pe foc pentru inca 5-10 min.
La final am adaugat patrunjel verde tocat marunt.



Tarta cu crema de vanilie si fructe de padure

Ingrediente:

-600 g fructe de padure congelate;
-300 g faina;
-150 g unt;
-150 g zahar;
-4 oua;
-500 ml lapte;
-esenta de vanilie;
-amidon de porumb 50 g;
- 1 pliculet de tort gelee
-2 pliculete de zahar vanilat

Mai intai am pus untul( care trebuie sa fie la temperatura camerei), intr-un vas si l-am  faramitat bine cu ajutorul unei furculiti. 


Dupa care am adaugat faina si cu o furculita am amestecat-o bine cu untul.



Am adaugat zaharul vanilat, apa si sarea si am framantat pana ce  aluatul a capatat consistenta(nu se lipeste de maini).
Infoliati aluatul si lasati-l  sa stea la frigider 1-2 h.
Intre timp incepeti sa pregatiti crema de vanilie.
Punem laptele la foc impreuna cu esenta de vanilie si il lasam sa se incalzeasca. Separat amestecam  ouale cu zaharul si faina, le omogenizam bine si le adaugam peste laptele fierbinte.

 Amestecam continu cu un tel pana se ingroasa, daca amestecam temeinic vom avea o crema fina fara urme de cocoloase.
Lasam crema sa se raceasca.



Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l pe masura formei de tarta, tapetata in prealabil cu faina si unt.

Intepam aluatul din loc in loc cu furculita,apoi il coacem 15-20 min in cuptorul preincalzit la 180 de grade pana e crocant si usor rumenit pe margini. 
Lasam blatul  sa se raceasca putin, apoi turnam crema( care trebuie sa fie la temperatura camerei si pentru asta, dupa ce am tras-o de pe foc o acoperim cu o folie alimentara astfel incat sa nu formeze crusta).

Nivelam cu o spatula crema de vanile dupa care asezam fructele de padure decongelate si scurse de zeama.

Din sucul pe care si l-au lasat fructele, pregatim jeleul conform instructiunilor de pe plic. Cu o lingura, turnati incet peste fructe. Incercati sa puneti cat mai uniform, avand in vedere ca jeleul se va intari destul de repede in contact cu fructele reci. Bagati tarta in frigider si lasati-o macar 2 ore.