Totusi sa nu imi reneg originile,
si nu pot sa fac asta mai bine decat prin placintele moldovenesti, Poale-n brau, clasicile
placintele care pentru mine au ramas desertul preferat, in ciuda tuturor inovatiilor culinare.
Placintele Poale-n
brau sunt populare si apreciate de toti moldovenii(si nu numai) si cu siguranta as fi
sustinuta si de Creanga in acest lucru , care în
"Amintiri din copilărie" nu pierde nici o ocazie să vorbească despre
"strachina cu plăcinte fierbinţi".
Reteta este una clasica, pregatita de mama foarte des si pot sa va spun ca ei ii ies cele mai bune.
Pentru aluat avem nevoi de :
-500 gr faina ;
-100 g zahar ;
-25 gr drojdie ;
-3 oua ;
-250 ml lapte ;
-100 g unt ;
-putina sare ;
Drojdia se desface intr-un bol impreuna cu laptele caldut, o lingura de faina si o lingurita de zahar.
Intr-un vas se separa galbenusurile, se adauga untul topit, plamadeala si sarea, se amesteca bine toate.
In amestecul format incorporam treptat faina pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios.
Pentru a iesi pufoase, aluatul pentru Poale -n brau trebuie framantat energic cateva minute, acoperit cu un stergar si apoi pus intr-un loc calduros si lasat sa creasca 1-2 h pana cand isi dubleaza volumul.
Cam asa mi-a iesit mie.
Intre timp pregatim compozitia pentru umplutura placintelor,pentru care avem nevoie de :
-500 g branza dulce;
-stafide;
-esenta de vanile;
-2 oua;
-100 g zahar;
Intr-un vas amestecam branza dulce, zaharul, cele doua oua batute, stafidele si esenta.
Urmeaza ansamblarea lor, punem cate o lingurita de umplutura in fiecare patrat de aluat, apoi impaturim colturile exact ca un plic. Apasam usor cu degetul fiecare colt, ca sa nu riscam se se dezlipeasca placinta. Apoi procedam identic si cu noile colturi formate si obtinem minunatele si celebrele placinte Poale-n brau moldovenesti.
Punem placintelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unt si sa lasam putin spatiu intre ele deoarece vor mai creste. Batem un galbenus si ungem fiecare placinta in parte, apoi mai lasam inca zece minute placintele Poale-n brau la crescut in tava.
Incingem cuptorul si le lasam la foc mediu aprox 30 min pana se rumenesc frumos.Au iesit savuroase, ce pot sa va spun , este o reteta pe care trebuie sa o incercati!
Toate bune si frumoase numai ca nu ati spus cum se incorporeaza alea 100 g de zahar la aluat..????
RăspundețiȘtergereMisto...super bune am facut si eu
RăspundețiȘtergere