marți, 13 noiembrie 2012

Placinte cu branza-Poale-n brau


Totusi sa nu imi reneg originile, si nu pot sa fac asta mai bine decat prin placintele  moldovenesti, Poale-n brau, clasicile placintele care pentru mine au ramas desertul preferat, in ciuda tuturor inovatiilor culinare.
 Placintele Poale-n brau sunt populare si apreciate de toti moldovenii(si nu numai) si cu siguranta as fi sustinuta si de Creanga in acest lucru , care în "Amintiri din copilărie" nu pierde nici o ocazie să vorbească despre "strachina cu plăcinte fierbinţi". 
 Reteta  este una clasica, pregatita de mama foarte des si pot sa va spun ca ei ii ies cele mai bune.

Pentru aluat avem nevoi de :

-500 gr faina ;
-100 g zahar ;
-25 gr drojdie ;
-3 oua ;
-250 ml lapte ;
-100 g unt ;
-putina sare ;

Drojdia se desface intr-un bol impreuna cu laptele caldut, o lingura de faina si o lingurita de zahar.


Se lasa sa creasca circa o jumatate de ora.(in termeni populari se formeaza plamadeala)


Intr-un vas se separa galbenusurile, se adauga untul topit, plamadeala si sarea, se amesteca bine toate.






In amestecul format incorporam treptat faina pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. 

Pentru a iesi pufoase, aluatul pentru Poale -n brau trebuie framantat energic cateva minute, acoperit cu un stergar si apoi pus intr-un loc calduros si lasat sa creasca 1-2 h pana cand isi dubleaza volumul. 
Cam asa mi-a iesit mie.


Intre timp pregatim compozitia pentru umplutura placintelor,pentru care avem nevoie de :

-500 g branza dulce;
-stafide;
-esenta de vanile;
-2 oua;
-100 g zahar;

Intr-un vas amestecam branza dulce,  zaharul, cele doua oua batute, stafidele si esenta.



Urmeaza ansamblarea lor, punem cate o lingurita de umplutura in fiecare patrat de aluat, apoi impaturim  colturile exact ca un plic. Apasam usor cu degetul  fiecare colt, ca sa nu  riscam se se  dezlipeasca placinta. Apoi procedam identic si  cu noile colturi formate si  obtinem minunatele si celebrele placinte Poale-n brau moldovenesti. 



Punem placintelele  intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unt si sa lasam putin spatiu intre ele deoarece vor mai creste. Batem un galbenus si ungem fiecare placinta in parte, apoi mai lasam inca zece minute placintele Poale-n brau la crescut in tava. 


Incingem cuptorul si le lasam la  foc mediu aprox 30 min pana se rumenesc frumos.Au iesit savuroase, ce pot sa va spun , este o reteta pe care trebuie sa o incercati!








2 comentarii:

  1. Toate bune si frumoase numai ca nu ati spus cum se incorporeaza alea 100 g de zahar la aluat..????

    RăspundețiȘtergere