sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Prajitura cu dovleac




Am trecut de multe ori pe langa dovleacul placintar fara sa stiu cat este de sanatos si delicios, dar in aceasta toamna  mergand la cumparaturi cu sora mea, mi-a povestit cate putin despre calitatile lui nutritive, dar si despre gustul deosebit pe care il poate oferi unui desert gustos de toamna.
Principala substanţă nutritivă pe care organismul uman o extrage şi o foloseşte din dovleac este  vitamina A. O porţie de dovleac copt, de exemplu, are un conţinut extrem de ridicat de vitamina A, un antioxidant esenţial pentru menţinerea sănătăţii sistemului nervos şi pentru dezvoltarea celulelor pielii. Se poate spune chiar că, din punct de vedere nutriţional, dovleacul este similar cu morcovul.
          Astfel am pregatit o delicioasa prajitura cu dovleac, pentru care aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

-un dovleac de aprox 1,5 kg
4 oua
- 300g zahar tos
- 250ml ulei
- 250g faina
-100 gr de nuca macinata
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita sare.

O etapa premergatoare este pregatirea piureului de dovleac. Taiem dovleacul in jumatate,il curatam, il taiem cuburi dupa care  il asezam in tava tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul incins la 200 de grade, il coacem 30-40 de minute sau pana furculita intra foarte usor in el. Apoi il curatam de coaja, il dam prin bleder sau il pisam cu furculita si gata piureul.



Am amestecat cu ajutorul mixerului mai  intai ouale, dovleacul, zaharul, uleiul si nuca macinata  pana la omogenizare. Adaugam apoi faina  amestecata cu praful de copt, bicarbonatul si sarea. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul incins la 180 de grade. O coacem 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii. 



Pentru pregatirea cremei aveti nevoie de :

-         100g crema de branza
 - 60g unt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 250g zahar pudra



Amestecati toate ingredientele cu ajutorul mixerului la viteza medie, pana nu se mai simte zaharul pudra si o dati la rece. Cand prajitura e coapta si racita, intindem crema in strat subtire peste prajitura.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu