miercuri, 19 decembrie 2012

Prajitura cu mere si gutui


O prajitura clasica cu mere si gutui( daca nu gasiti gutui in aceasta perioada puteti sa o faceti doar cu mere ), este numai buna in sezonul rece, datorita consistentei  si aromei deosebite .

Pentru aluat aveti nevoie:

-500 gr faina
- 200 gr unt
-150 gr zahar
-2 galbenusuri
-1 pliculet de praf copt
-200 gr smantana 
-coaja de la o portocala
-sucul de la o portocala

Pentru umplutura aveti nevoie:

-1 kg mere;
-0,5 kg gutui;
-150 g zahar;
-50 g unt

Mai intai am pus untul( care trebuie sa fie la temperatura camerei), intr-un vas si l-am  faramitat bine cu ajutorul unei furculiti, dupa care am incorporat faina.





Urmeaza sa  adaugam galbenusurile, zaharul, praful de copt, smantana, coaja unei portocale si sucul ei.


Framantam pana aluatul devine elastic si usor de modelat, daca aluatul mai cere faina puteti sa mai adaugati cateva linguri.
Infoliem aluatul si il lasam la frigider pentru 2 h.

Cat timp aluatul sta la frigider pregatim merele si gutuile, le dam prin razatoare, le stoarcem si le calim intr-o oala impreuna cu untul topit si zaharul.

Le calim pentru 15 min pana se inmoaie si apoi le lasam la racit.

Dupa doua ore scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua parti egale.

Intindem fiecare portie pe o suprafata de lucru plana, tapetata cu faina.

Asezam prima foaie intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Urmeaza umplutura de mere si gutui, pe care o intindem uniform peste prima foaie.


Acoperim umplutura cu cea de-a doua foaie, pe care o intepam cu furculita din loc in loc.


Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru 35-40 min pana se rumeneste frumos.
Dupa ce se raceste puteti sa o pudrati cu zahar vanilat si sa o portionati.



Este o prajitura foarte aromata si frageda, care o sa va umple casa cu mirosuri imbietoare. Puteti sa o serviti alaturi de un ceai cald sau de o cafea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu